Biurowy napój numer jeden to dla większości kawa – z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego lub klasyczna parzona. Zastrzyk energii, który pobudza i daje przysłowiowego „kopa” do pracy. W cieniu kawy pozostaje herbata –niesłusznie niedoceniana, potrafi bowiem zaczarować aromatem. Do wyboru mamy wiele jej gatunków i odmian, nierzadko urozmaiconych dodatkami zapachowymi i smakowymi
Wydaje się, że wszyscy lubią herbatą i że wiedzą o niej wszystko. Oprócz smaku herbata ma też działanie zdrowotne – zawiera związki mineralne, witaminy (karoten, B1, B2, PP, C, P), potas, wapń, sód, magnez, fluor, glin, jod, garbniki, teinę, taninę, śladowe ilości olejku eterycznego, związki żywicowe, kwasy organiczne, enzymy, pektyny. Ponadto herbata zawiera w sobie dużo flawonoidów (przeciwutleniaczy), które chronią nas przed niektórymi nowotworami. W herbacie znajdują się spore ilości fluoru, który korzystnie oddziaływuje na zęby.
Smak herbaty zależy nie tylko od jej gatunku, ale też od prawidłowego zaparzenia – inaczej parzymy herbatę czarną (wrzątkiem o temp. 100 st. C), inaczej zieloną (wodą o temp. 60-80 stopni). Warto zapoznać się dokładnie ze sposobem parzenia herbaty, bo tylko wtedy możemy wydobyć z niej to, co najlepsze.
Herbaty czerwona, czarna czy zielona przygotowywane są z tych samych rośliny, różni je metoda przygotowania i procesy, którym są poddawane. To sprawia, że herbaty mają ostatecznie różny smak, kolor, aromat, a także właściwości.
Kawa zdecydowanie pobudza, natomiast herbata także orzeźwia, reguluje procesy trawienne, posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne (najlepsza pod tym względem jest oczywiście herbata zielona). Herbata ma pozytywne działanie m.in. na pracę nerek czy wątroby, dodatkowo także sprzyja akumulowaniu się witaminy C w organizmie. Ma korzystne działanie także na układ oddechowy, skórę, układ naczyniowy, reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi, działa wzmacniająco na naczynia włosowate. Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy człowieka, na mózg. Jak podaje też Wikipedia, herbata usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej – przede wszystkim dzięki temu, iż rozszerza naczynia krwionośne mózgu, powodując jego lepsze ukrwienie i dotlenienie.
Trzeba podkreślić, że dobroczynny wpływ na organizm ma herbata pita z umiarem i odpowiednio zaparzona. Dodatkowo biała herbata zawiera alkohole i kwasy które pomagają w leczeniu takich schorzeń, jak neurastenia, endokrynopatia, podrażnienie i przesuszenie gałki ocznej, zaćma, bezsenność, otyłość – podaje Wikipedia.
Dla pracowników i dla gości
Z przedstawionych powyżej powodów jasno wynika, że nie tylko warto pić herbatę samemu, ale też zadbać, by była ona dostępna w firmie – dla pracowników i dla gości. – Herbata jest obecnie doskonale rozwijającą się kategorią na rynku napojów gorących. Dzięki propozycji wysokiej jakości Pure Selection i wszechstronnej ofercie Sir Henry można znaleźć u nas herbatę dopasowaną do własnych potrzeb – podkreślają eksperci z firmy Tchibo. Sir Henry to spory wybór naturalnych herbat, dostępnych obecnie w dwunastu odmianach smakowych, od klasycznych po egzotyczne, wszystkie w łatwych do użycia pojedynczych opakowaniach.
- Klasyczna jest mieszanką czarnych herbat, pochodzących z najlepszych na świecie obszarów upraw. Zapewnia mocny, harmonijny smak. Popularny i lubiany Earl Grey to z kolei mieszanka starannie wyselekcjonowanych czarnych herbat z dodatkiem aromatu bergamotki.
- Rooibos z wanilią to odmiana pozbawiona kofeiny. Przygotowana jest z liści południowoafrykańskiego czerwonokrzewu z dodatkiem wanilii. Polecana dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Może być serwowana zarówno na gorąco, jak i na zimno.
- Herbata zielona z cytryną to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Świeży, kwaskowy smak cytrusów pobudza doznania smakowe, a receptura jest oparta na starożytnej chińskiej tradycji
- Popularna herbata miętowa jest przygotowana z aromatycznej mięty pieprzowej doskonałej jakości. Filiżanka tej klasycznej herbaty ziołowej ma działanie zarówno orzeźwiające, jak i uspokajające. Polecana jest jako idealny napój po posiłku.
- Dzika róża i hibiskus – to herbata owocowa przygotowana w stu procentach z naturalnych, aromatycznych owoców, harmonijna kompozycja owocowa o pobudzającym, kwaskowatym smaku. Jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno.
- Pomarańcza, mango i cynamon – to harmonijne połączenie smaku aromatycznych pomarańczy, mango i cynamonu twory podstawę do uzyskania delikatnego i relaksującego napoju.
- Żurawina, malina i kwiat czarnego bzu – to owocowa mieszanka starannie dobranych smaków owocowych żurawiny i słodkich malin, delikatnie aromatyzowana czarnym bzem.
- Czarna porzeczka, żeń-szeń i wanilia – głęboki czerwony kolor naparu oraz intensywny smak czarnych porzeczek z towarzyszącą nutą żeń-szenia i delikatnym smakiem wanilii tworzą niepowtarzalny smak napoju.
- Cytryna z imbirem – mieszanka charakterystycznego pikantnego smaku imbiru i kwaskowatego smaku cytryny czyni z tej herbaty orzeźwiający i rewitalizujący napój.